Nieuwbouw of renoveren?
Je zal per project moeten nagaan wat handiger is, nieuwbouw of renoveren? Er spelen zoveel verschillende factoren een rol, dat er geen eenduidig antwoord is te geven op deze vraag. En dan gaat het niet alleen om financiële factoren, maar ook emoties spelen een rol. Een belangrijke vraag is in wat voor soort woning jij je prettiger voelt? Houd je van moderne strakke lijnen en glimmende oppervlakken of van een authentieke sfeer met imperfecties?
De voor- en nadelen van zowel nieuw bouwen en renoveren hebben we voor je opgesomd:
Voor- en nadelen nieuwbouw:
- Nieuwbouw geeft vrijheid en comfort: Een van de grote voordelen van nieuwbouw is dat je een redelijke mate van vrijheid hebt om te laten ontwerpen wat bij jou past. Verder is de kwaliteit van nieuwe woningen zodanig goed, dat het wooncomfort optimaal is.
- Nieuwbouw moet aan strikte regels voldoen: Een nadeel is echter dat er strikte normen gelden voor nieuwe woningen. Vanaf 2020 moeten alle nieuwgebouwde woningen bijvoorbeeld bijna energieneutraal (BENG) zijn. Goed voor het klimaat, maar het brengt wel de nodige kosten met zich mee.
- Nieuwbouw heeft financiële voordelen: Dankzij al die strikte energiemaatregelen ben je gegarandeerd van lage maandlasten. En, je bent ook gegarandeerd van een hoge verkoopwaarde.
Voor- en nadelen renoveren:
- Renoveren behoudt karakter: Karakter en authenticiteit is niet iets wat je nieuw kan bouwen. Alleen de bestaande panden hebben het. En veel mensen zijn op zoek naar een huis met karakter. Dus een goed gerenoveerd pand garandeert ook een hoge verkoopwaarde.
- De kosten kunnen hoog oplopen: Dit is de hoofdreden waarom sommige huiseigenaren liever niet renoveren. Het is heel waarschijnlijk dat er onverwachte problemen zich voordoen, zoals problemen met de fundering, schimmel of houtrot. Dat kan voor zeer hoge kosten zorgen.