Background Image Architect website
Gratis offertes vergelijken
Vraag nu tot 4 offertes bij architectenbureaus op

Prijs per uur

Om de kwaliteit van je bouwproject te garanderen heb je een ervaren architect nodig. De architect vertaalt jouw wensen en eisen voor de nieuwe woning in een volledig en goed voorbereid bouwproject. Maar wat mag een architect kosten per uur?

aanbouw voorbeeld

Het is belangrijk te begrijpen dat de aard van de opdracht een grote invloed heeft op de totaalprijs van het project. Het maakt verschil of het gaat om een nieuwbouwwoning, een verbouwproject, vrijstaande woning, kantoorpand of appartement. Verder is het logisch dat de totale omvang in vierkante meters ook uitmaakt. Een overzicht van de kosten per uur:

Ervaring Gemiddelde prijs per uur
Jonge architect tot en met 5 jaar ervaring €80
Ervaren senior architect met 5 - 15 jaar ervaring €100
Gespecialiseerde architect met 5+ ervaring €120

Architect kosten berekenen

De kosten van een complete opdracht lopen heel erg uiteen. Zoals we hierboven al aangaven hangt het af van het soort gebouw en de omvang. Wel kan je als richtlijn gebruiken dat de kosten ongeveer 5% zijn voor basisprojecten. Daarmee kun je de omgevingsvergunning aanvragen bij je gemeente. En de detaillering van de uitvoering kan je dan in handen laten van de aannemer.

Je kan er ook voor kiezen de architect het project volledig te laten detailleren en specificeren. De kosten worden dan hoger, en zullen zo een 10% van de totale bouwkosten bedragen. Je bent dan gegarandeerd van kwaliteit en efficiëntie in de uitvoering.

Bovendien kun je ook 20% op de architect kosten per uur besparen als je met een beginnende architect in zee gaat. Dat brengt risico's met zich mee, maar als jouw project niet zo complex is dan is dat meestal geen probleem.

Architecten vergelijken?

Vraag gratis en vrijblijvend tot 4 offertes bij architectenbureaus op en vergelijk het aanbod. Door te kiezen voor de beste deal kun je besparen op de kosten die je moet maken.