Background Image Architect website
Gratis offertes vergelijken
Vraag nu tot 4 offertes bij architectenbureaus op

Wat kost een architect?

Je hebt een architect nodig als je een nieuwbouwwoning wilt laten bouwen of als je een bestaande woning wilt uitbreiden of verbouwen. De architect zal dan al jouw ideeën en wensen omzetten in een functioneel en kwalitatief ontwerp (zie ook: Wat doet een architect?).

schetsontwerp woning

Weinig mensen weten wat een architect nu werkelijk kost. Het is eigenlijk ook moeilijk om een duidelijke prijs te hanteren, want er spelen zoveel verschillende factoren mee. Het hangt nauw samen met het aantal vierkante meters van de woning. Verder speelt de moeilijkheidsgraad een rol. Naast het ontwerpen, kan de architect ook de bouw begeleiden. Dat scheelt jou een hoop gedoe, maar brengt natuurlijk nog meer kosten met zich mee.

Hierna volgt een kort overzicht van wat een architect gemiddeld kan kosten:

Soort opdracht Gemiddelde prijs
Aanbouw op de begane grond Tussen de €2.500 en €4.000
Renovatie complete woning (120 m2) + uitvoering Tussen de €15.000 en €30.000
Nieuwbouw project (120 m2) + uitvoering Tussen de €18.000 en €35.000

woning in aanbouw

Opbouw van de kosten

De prijzen in het overzicht hierboven zijn gebaseerd op een percentage van de totale kosten van de uitvoering. Dit is de meest gehanteerde manier waarop een architect zijn prijs bepaalt. Sommige architecten prefereren een prijs per vierkante meter of zelfs per uur. Er zijn dus 3 manieren om de kosten van de architect te berekenen:

  • Percentage van bouwkosten: In de bouwsector geldt dat als een architect alleen het ontwerp maakt, dat hij of zij tussen de 5% en 10% rekent. Als de architect ook de bouw begeleidt dan rekent de architect maximaal 15% van alle bouwkosten.
  • Prijs per vierkante meter: Deze methode geeft meer duidelijkheid bij het berekenen van het honorarium. Alhoewel een architect allerlei, niet altijd transparante, factoren gebruikt bij het bepalen van de vierkante meter prijs.
  • Prijs per uur: Deze methode wordt heel weinig toegepast bij het berekenen van de kosten van de architect.

Architecten vergelijken?

Vraag gratis en vrijblijvend tot 4 offertes bij architectenbureaus op en vergelijk het aanbod. Door te kiezen voor de beste deal kun je besparen op de kosten die je moet maken.

Lees ook: