Background Image Architect website
Gratis offertes vergelijken
Vraag nu tot 4 offertes bij architectenbureaus op

Verbouwarchitect

Je woonwensen veranderen van tijd tot tijd en soms kan het nodig zijn om jouw woning te verbouwen. Als je kinderen het huis uitgaan bijvoorbeeld en je de slaapkamers om wilt bouwen. Of juist als je gezin groeit en het tijd is voor een grotere keuken, of meer ruimte op zolder. Anderen verbouwen hun huis juist om een betere verkoopprijs te kunnen krijgen.

ontwerp eerste schets

In alle gevallen zal je de hulp van een architect in moeten schakelen. Maar wat zijn nu de kosten voor een architect bij een verbouwing?

Soort verbouwing Richtprijs
Dakkapel (of dakraam) Vanaf €2.500
Uit- of aanbouw (keuken bijvoorbeeld) Vanaf €4.500
Garage (of kantoor aan huis) Vanaf €4.500
Verdieping (zolder bewoonbaar maken) Vanaf €5.000
Hele woning Vanaf €10.000

Opbouw van de kosten

Over het algemeen hanteren architecten drie methodes om tot een prijs voor een verbouwproject te komen. Bij kleine ingrepen, zoals een dakkapel, hanteert de architect soms standaardprijzen. Maar meestal wordt de prijs berekend op een van de volgende manieren:

  • Prijs per uur: Als je geen volledig project nodig hebt, dan kan je een consult aanvragen bij een architect voor bepaalde onderdelen van het project. De architect rekent dan vaak een uurprijs.
  • Vierkante meter prijs: In de meeste gevallen hanteert een architect een bepaalde prijs per m2. Omdat een architect in verhouding meer werk heeft aan kleine projecten, hanteert de architect vaak een hogere vierkante meter prijs voor kleine projecten (kleiner dan 100 m2). Verder speelt de moeilijkheidsgraad ook een rol in de prijsbepaling.
  • Percentage van totale bouw: Voor grotere en complexere projecten zoals de verbouwing van een hele woning, rekent de architect een percentage over de totale kosten. Voor woningen ligt dat meestal tussen de 5% en 10%. Een deel wordt dan vooruit berekent. Het betaalde bedrag wordt bijgesteld aan het einde van de uitvoering, als de totale kosten bekend zijn.

Architecten vergelijken?

Vraag gratis en vrijblijvend tot 4 offertes bij architectenbureaus op en vergelijk het aanbod. Door te kiezen voor de beste deal kun je besparen op de kosten die je moet maken.