Background Image Architect website
Gratis offertes vergelijken
Vraag nu tot 4 offertes bij architectenbureaus op

Soorten

Er zijn architecten in alle soorten en maten. Eén ding hebben ze gemeen, ze zijn allemaal geregistreerd in het Nederlandse Architectenregister. Veel architecten hebben zich tijdens hun studie gespecialiseerd, of later in hun werkzaamheden.

moderne woningen opgeleverd

Over het algemeen zijn er 7 soorten architecten te onderscheiden:

  • Renovatie architect: De renovatie architect richt zich op het renoveren van bestaande woningen en bedrijfspanden. Hij of zij richt zich vooral op betere isolatie, ventilatie, daglichttoetreding, energiebesparing, en verbetering van het algemene wooncomfort.
  • Duurzame architect: Steeds meer mensen willen duurzamer wonen. De zorgen over het klimaat nemen namelijk toe. Een duurzame architect specialiseert zich in oplossingen als regenwateropvang, zonnepanelen, passiefhuizen, verantwoorde materialen, hergebruik, en energie- en waterbesparing.
  • Starchitect: Een starchitect is een bekendheid, vaak ook internationaal. Dat betekent dat hij of zij uitzonderlijke en opvallende gebouwen bouwt. Vaak heeft een starchitect ook verschillende prijzen en accolades gewonnen. Het zijn de duurste onder alle architecten.
  • Restauratie architect: Woningen en onroerend goed met een historische waarde worden gerestaureerd in plaats van gerenoveerd. Dat wil zeggen dat er met minimale interventie gewerkt wordt, en alleen met interventies die passend zijn voor de historische constructietechniek en de originele materialen.
  • Binnenhuisarchitect: Een interieurarchitect houdt zich vooral bezig met de uiteindelijke inrichting van een woning. Deze architect specialiseert zich in afwerkingen, kleuren, licht, meubilair en accessoires. Ook kan deze architect verantwoordelijk zijn voor kleinschalige interne aanpassingen van de indeling van een woning, zoals een muur naar de keuken openbreken.
  • Tuinarchitect: De landschapsarchitect houdt zich bezig met de tuin rondom een gebouw, en met publieke landschappen zoals parken en pleinen. De tuinarchitect heeft een uitgebreide kennis van de natuurlijke omgeving, en planten en bomen.
  • Stedenbouwkundige: Deze architect houdt zich bezig met het ontwerpen van de stedelijke ruimte. Het gaat vooral om het ruimtelijk organiseren van infrastructuur en leefbare zones creëren.

Lees verder: Wat doet een architect precies? en Wat kost een architect?

Architecten vergelijken?

Vraag gratis en vrijblijvend tot 4 offertes bij architectenbureaus op en vergelijk het aanbod. Door te kiezen voor de beste deal kun je besparen op de kosten die je moet maken.