Background Image Architect website
Gratis offertes vergelijken
Vraag nu tot 4 offertes bij architectenbureaus op

Restauratie architect

Het is de wens van veel mensen om een historisch pand te bewonen. Vaak is het nodig om zo een waardevol pand te restaureren alvorens er in te kunnen wonen. Het moet immers voldoen aan alle moderne eisen voor wooncomfort en energieprestatie.

Daarnaast is het belangrijk dat de cultuurhistorische elementen van het pand nauwkeurig gerestaureerd worden (zie ook: www.stichtingerm.nl/eisen-voor-monument-eigenaren). Daarbij houdt de architect rekening met de volgende richtlijnen:

  • Beperkt ingrijpen: Alleen ingrijpen waar het strikt noodzakelijk is en altijd zo min mogelijk.
  • Kwaliteit: De ingrepen moeten van dusdanige kwaliteit zijn, dat een volgend herstel zo lang mogelijk wordt uitgesteld.
  • Passend ingrijpen: De ingrepen moeten passend zijn voor het originele materiaal en de constructietechniek.
  • Vervangen met gelijk materiaal: Waar mogelijk mag alleen gewerkt worden met originele materialen, of met materialen met vergelijkbare eigenschappen.

monument

De gemiddelde kosten van een architect voor restauratie kun je in deze tabel vinden:

Restauratie woning 100 m2 Gemiddelde prijs
Restauratie advies Vanaf €250
Compleet restauratie project Tussen de €15.000 en €30.000
Project + begeleiding uitvoering Tussen de €37.500 en €75.000

Begeleiding bij de uitvoering

Vooral bij restauratieprojecten is het van belang dat de architect de uitvoering begeleidt. Het is niet verplicht, dus je kunt ervoor kiezen hierop de besparen. Je kan het zelf doen, of de aannemer contracteren als bouwopzichter.

Maar het wordt wel aangeraden om ook voor dit onderdeel van het project te kiezen voor een architect. De bouwbegeleiding van een architect bestaat uit de volgende vier elementen:

  • Gemeente en monumentenzorg: De architect faciliteert het contact met overheidsinstanties, met als doel zo snel mogelijk een bouwvergunning te krijgen.
  • Selectie van de aannemer: Zeker als het gaat om restauraties, is het van belang met een gespecialiseerde en ervaren aannemer in zee te gaan.
  • Aankoop materiaal: Veel materiaal voor een restauratie is moeilijk te verkrijgen. Het advies van een architect kan een hoop tijd en gedoe schelen.
  • Directievoering: Tijdens een restauratie zijn er vaak veel verrassingen tijdens de uitvoering. Het is handig om een verantwoordelijke ter plaatse te hebben om snel beslissingen te kunnen nemen.

Lees verder: www.monumenten.nl en www.restauratiefonds.nl

Architecten vergelijken?

Vraag gratis en vrijblijvend tot 4 offertes bij architectenbureaus op en vergelijk het aanbod. Door te kiezen voor de beste deal kun je besparen op de kosten die je moet maken.