Background Image Architect website
Gratis offertes vergelijken
Vraag nu tot 4 offertes bij architectenbureaus op

Kosten architect nieuwbouw

Het mooie aan een nieuwbouwwoning is dat je alle vrijheid hebt om jouw droomhuis te verwezenlijken. Je hebt een architect nodig om jou daarbij te helpen. Immers niet alles is toegestaan. Een nieuwbouw huis moet aan strikte eisen van het Bouwbesluit voldoen. Het gaat bijvoorbeeld om eisen op het gebied van wooncomfort, ventilatie, en energieprestatie.

Daarnaast heeft de gemeente, middels de welstandscommissie, ook een vinger in de pap. De nieuwbouwwoning moet wel passen in de buurt en aan de algemene esthetische normen voldoen. Kortom, je hebt een architect nodig om jouw nieuwbouwwoning een werkelijkheid te laten worden.

nieuwbouw witte woningen

Opbouw van de kosten

De kosten van de architect bestaan grofweg uit twee onderdelen. Je kan een architect in de hand nemen voor alleen het ontwerp of voor zowel ontwerp als begeleiding bij de realisatie. In Nederland is het verplicht je huis te laten ontwerpen door een architect. Maar de realisatie kan je zelf doen of de aannemer kan deze rol op zich nemen. Jij hebt daar een vrije keuze in.

Als vuistregel kan je aannemen dat de kosten voor het project zo een 5% van de totale bouwkosten zijn. Als je de architect ook de nieuwbouw laat begeleiden, dan kan het oplopen tot wel 15% van de totale bouwkosten. Stel jij hebt een budget van €250.000 om jouw nieuwe huis te bouwen (exclusief de grondkosten). Dan betekent dat de kosten voor de architect als volgt zijn:

Kosten architect nieuwbouw €250.000 Gemiddelde prijs
Alleen ontwerpen Vanaf €12.500
Ontwerpen en bouwbegeleiding Tussen de €25.000 en €37.500

Hoe vind je een goede architect?

Het is inderdaad een grote investering. Het is dus belangrijk om veel aandacht te besteden aan het contracteren van de juiste architect. Let bijvoorbeeld op de volgende punten:

  • Locatie dichtbij jouw nieuwe huis
  • Portfolio die aansluit bij jouw wensen
  • Participatieve werkwijze waar jij mag meebeslissen
  • Bekijk de reviews

Zie pagina architect vinden of vraag direct offertes op bij meerdere architectenbureaus in jouw regio.

Architecten vergelijken?

Vraag gratis en vrijblijvend tot 4 offertes bij architectenbureaus op en vergelijk het aanbod. Door te kiezen voor de beste deal kun je besparen op de kosten die je moet maken.