Background Image Architect website
Gratis offertes vergelijken
Vraag nu tot 4 offertes bij architectenbureaus op

Kosten architect

Wat kost een architect nu eigenlijk? Dat hangt natuurlijk sterk samen met de omvang van je project en wat de architect allemaal voor jou gaat doen. De architect kan ontwerpen, maar je ook begeleiden tijdens de uitvoering en helpen met het aanvragen van de bouwvergunning om maar wat te noemen. De meeste mensen vinden het prettig als de architect alles doet, dat scheelt een hoop gedoe.

witte vrijstaande woning

Hierna volgt een overzicht met de gemiddelde architectkosten voor enkele veelvoorkomende opdrachten:

Opdracht Gemiddelde prijs
Plattegrond woning Vanaf €500
Plattegrond kamer Vanaf €300
Uitbouw op de begane grond Vanaf €2.500
Aanbouw aan je woning Vanaf €3.000
Volledige renovatie + uitvoering Vanaf €25.000
Nieuwbouw project + uitvoering Vanaf €35.000

Opbouw van de kosten

Er zijn drie manieren waarop een architect de kosten voor een project berekent. In sommige gevallen baseert de architect zijn prijs op het percentage van de totale kosten. Andere architecten berekenen liever een prijs gebaseerd op de omvang van het project, per vierkante meter dus.

  • Percentage van totale kosten: Over het algemeen geldt dat de kosten ergens tussen de 5% en 15% van de totale kosten van een bouwproject zijn. Bij woningen (kleine projecten) ligt dit meer tussen de 10% en 15%.
  • Prijs per vierkante meter: Veel architecten hanteren een specifieke prijs per vierkante meter voor verschillende diensten. Daarmee hebben zij de flexibiliteit om scherpe op maat gemaakte prijsoffertes te bieden, passend bij de wensen van de klant.
  • Prijs per uur: Een uurprijs wordt vaak gehanteerd voor specifieke adviezen of technische consulten.

interieurontwerp schets

Tips architect vinden

Een architect inhuren is zoals je hiervoor al hebt kunnen lezen prijzig, daarom kan de volgende stappenplan je wellicht helpen met het vinden van de juiste architect voor jouw project.

  1. Budget bepalen
    Het is belangrijk om te weten wat het budget voor je (renovatie)project is zodat je onder meer rekening kunt houden met wat er wel en niet mogelijk is. Maar ook met onverwachte kosten. Die komen bijna altijd voor en bedragen vaak 10% van wat je gebudgetteerd hebt. En een architect berekent vaak een percentage van de totale kosten. Soms is dat 5% en soms 15%.
  2. Oriënteren
    Vraag je af wat je precies wilt gaan doen. Denk aan: een renovatie of toch een hele nieuwe woning bouwen? Verhuizen of uitbouwen? En wat wil je dat de architect precies voor je doet? Je kunt namelijk zelf ook het e.e.a. doen. Bekijk daarvoor deze pagina: goedkope architect. Ook niet onbelangrijk om te melden is dat je een architect kiest die past bij jouw smaak en voorkeuren. Het beste kun je de portfolio van de architect bekijken en nagaan of deze overeenkomt met wat je uiteindelijk wilt realiseren.
  3. Offertes aanvragen
    Het is verstandig om het aanbod in jouw regio te vergelijken en offertes bij diverse architectenbureaus aan te vragen. Zo krijg je namelijk een goed beeld van de mogelijkheden en welke prijzen er worden gehanteerd.
  4. Eerste afspraak maken
    Vaak is het mogelijk om een vrijblijvende (bel)afspraak te maken met de bedrijven die je een offerte hebben toegestuurd (stap 3) en kun je jouw wensen met ze bespreken. Afhankelijk van hoe deze gesprekken gaan en met welk bedrijf je een klik hebt kun je de beste architect voor jouw opdracht selecteren.

Architecten vergelijken?

Vraag gratis en vrijblijvend tot 4 offertes bij architectenbureaus op en vergelijk het aanbod. Door te kiezen voor de beste deal kun je besparen op de kosten die je moet maken.