Background Image Architect website
Gratis offertes vergelijken
Vraag nu tot 4 offertes bij architectenbureaus op

Huis ontwerpen

Je bent van plan om een nieuwe woning te laten bouwen? Daar heb je dan een goed ontwerp voor nodig en kan de architect je hier zeker mee helpen. En is het handig om al een idee te hebben van wat je wilt. Maak alvast enkele zelf gemaakte (3D-)tekeningen om mee te nemen naar je eerste gesprek met de architect.

Op het internet vind je allerlei handige en vaak gratis designsoftware waar je het e.e.a. in kan ontwerpen. Zet je ideeën op papier zodat je droomhuis alvast een beetje vorm begint te krijgen, enkele voorbeelden: Planner 5d, Home by me, Homestyler en Roomsketcher. Inspiratie nodig? Zoek dan op Pinterest of Google naar bijv. 'zelfbouw voorbeelden' of 'inspiratie woning ontwerpen'.

huis ontwerp

Stappenplan

Het laten bouwen van een woning volgt over het algemeen een aantal stappen voordat daadwerkelijk de eerst paal in de grond geslagen wordt. Deze zijn:

  1. Oriëntatiegesprek: met de architect bespreken wat er mogelijk is, wat er wel en vooral niet kan
  2. Schetsplan: de architect maakt een eerste schetsplan
  3. Ontwerp: de architect gaat je woning ontwerpen, maakt een compleet 3D ontwerp met impressies, plattegronden, kostenoverzicht en meer
  4. Vergunning: de bouwvergunning wordt bij jouw gemeente aangevraagd
  5. Bouwvoorbereiding: er worden complete en zeer uitgebreide documenten voor de aannemer opgesteld + selectie aannemer
  6. Uitvoering: de aannemer gaat aan de slag (de architect kan de bouw voor jou begeleiden)

Stap 1, 2 en 3 zullen verzorgd worden door de architect (jullie doen dit echter in samenspraak). Stap 4, 5 en 6 kun je, daar waar het kan, zelf doen om op de kosten te besparen maar wordt het aangeraden om alles uit te besteden aan de architect.

Kosten huis ontwerpen

De kosten om een huis te ontwerpen bestaan grofweg uit twee onderdelen. De kosten voor het ontwerp zelf, en de kosten voor de begeleiding van de realisatie. Het is mogelijk om een architect alleen je nieuwbouwwoning of renovatie te laten ontwerpen. Dan blijf je zelf verantwoordelijk voor het verdere verloop van de bouw. De kosten voor diverse projecten vind je in de volgende tabel:

Opties Gemiddelde vanafprijs
Compleet ontwerp renovatie Vanaf €12.500
Compleet ontwerp nieuwbouwwoning Vanaf €17.000
Ontwerp + begeleiding uitvoering renovatie Vanaf €35.000
Ontwerp + begeleiding uitvoering nieuwbouw Vanaf €45.000

3d-tekening woning

Begeleiding bij de uitvoering

De begeleiding van de uitvoering zijn goed voor iets meer dan 60% van de totale opbouw van de kosten om een huis te ontwerpen.

De begeleiding bestaat uit de volgende vier onderdelen (stap 4, 5 en 6; zie het stappenplan hierboven):

  • Aanvraag bouwvergunning: Bij de gemeente moeten de bouwplannen worden goedgekeurd om een bouwvergunning te krijgen. Zonder omgevingsvergunning mag je niet aanvangen met de realisatie.
  • Selectie aannemer: De juiste aannemer maakt het verschil voor de kwaliteit van jouw woning en de uiteindelijke kosten van de uitvoering. Advies van een ervaren architect helpt enorm bij het maken van een keuze.
  • Controle over aankopen materialen: Het materiaal is de grootste kostenpost van jouw nieuwe huis of renovatieproject. Een goede administratie is belangrijk om deze kosten in bedwang te houden.
  • Directievoering over de uitvoering: Particulieren laten de directie vaak uitvoeren door de aannemer. Omdat een aannemer altijd in zijn eigen voordeel zal werken, is een onafhankelijke directie van belang voor een snellere uitvoering en lagere kosten.

Interieur ontwerpen

Als je woning eenmaal is gebouwd of gerenoveerd dan moet je natuurlijk ook nog het interieur verzorgen. Daar kun je een interieurstilist (goedkoop) of een binnenhuisarchitect (duurder) voor inschakelen. Of kun je dit helemaal zelf doen natuurlijk.

Architecten vergelijken?

Vraag gratis en vrijblijvend tot 4 offertes bij architectenbureaus op en vergelijk het aanbod. Door te kiezen voor de beste deal kun je besparen op de kosten die je moet maken.