Background Image Architect website
Gratis offertes vergelijken
Vraag nu tot 4 offertes bij architectenbureaus op

Huis afbreken en opnieuw opbouwen?

In sommige gevallen is het interessant om een huis af te breken en opnieuw te bouwen. Want renoveren is niet altijd goedkoop. Vaak kom je voor dure onverwachte verrassingen te staan. Toch zitten er ook aan renoveren voordelen die deze optie juist weer goedkoper kunnen maken. Je zal bij elk pand waarin je geïnteresseerd bent beide opties moeten narekenen om te zien wat er in die specifieke situatie verstandiger is.

woningbouw

Voordelen nieuwbouw

Er zitten een hoop voordelen aan het nieuwbouwen van je woning. Ten eerste heb je alle vrijheid om het huis te ontwerpen zoals jij dat wilt. Wil je een grote open keuken met openslaande deuren naar de tuin? Geen enkel probleem als je een woning van nul bouwt.

Financieel is het ook interessanter om een huis opnieuw te bouwen. Je maakt namelijk gebruik van nieuwe en duurzame materialen die nog lang mee zullen gaan. Een hoge verkoopwaarde is dus gegarandeerd. Daarnaast zijn nieuwe woningen verplicht sterk geïsoleerd en luchtdicht gebouwd, zodat jij lagere maandelijkse lasten betaalt. Kort samengevat zijn de voordelen dus:

  • Naar eigen smaak ontwerpen
  • Hoge verkoopwaarde
  • Lagere maandelijkse lasten

Voordelen renovatie

Er zitten ook best wat voordelen aan het renoveren van een bestaand huis. Ten eerste bewaar je de charme en het karakter van de woning. Iets waar veel mensen waarde aan hechten. Verder kan je de renovatie in fases uitvoeren, terwijl je zelf al in de woning woont.

Financieel kan het ook aantrekkelijk zijn om een huis te renoveren. Ten eerste omdat je bij aankoop maar 9% BTW hoeft te betalen (als je woning ouder dan 2 jaar is). Dat in tegenstelling tot de 21% BTW die betaalt over een nieuwbouwwoning. Verder kan je zelf veel doen, als je dat leuk vindt. Vaak zijn de taken veilig zelf uit te voeren. Dat kan ook een hoop in de kosten schelen. Kort samengevat zijn de voordelen dus:

  • Karakter van het huis behouden
  • Je betaalt 12% minder BTW over de aankoop
  • Je kan veel zelf doen, en de renovatie in fases spreiden

Architecten vergelijken?

Vraag gratis en vrijblijvend tot 4 offertes bij architectenbureaus op en vergelijk het aanbod. Door te kiezen voor de beste deal kun je besparen op de kosten die je moet maken.