Background Image Architect website
Gratis offertes vergelijken
Vraag nu tot 4 offertes bij architectenbureaus op

Duurzame architect

Een duurzame architect werkt volgens de principes van de circulaire economie en het reduceren van de behoefte aan energie en water. In de praktijk betekent dat de nadruk wordt gelegd op het verminderen van het gebruik van fossiel materiaal, energie, en water. En dat er verder wordt gekeken welke hernieuwbare bronnen van energie en materiaal ingezet kunnen worden om de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden.

De voordelen van een duurzaam huis:

  • De maandelijkse lasten zijn laag
  • Optimaal wooncomfort
  • Hoge marktwaarde van de woning
  • Bijdrage aan het verminderen van de CO2 uitstoot

passiefhuis

Energieneutrale woning

Vanaf 2020 moeten alle nieuwgebouwde woningen in Nederland bijna energieneutraal (BENG) zijn. Dat wordt gemeten met de zogenaamde energieprestatiecoëfficiënt (EPC). Deze coëfficiënt moet op 0 uitkomen voor het energieneutrale certificaat van een woning.

Je kan dit bereiken door enerzijds zelf energie op te wekken in je woning. Doorgaans gebeurt dit met zonnepanelen. Aan de andere kant is het de verantwoordelijkheid van de duurzame architect om jouw huis zodanig te ontwerpen en isoleren dat je dit kan bereiken.

vrijstaande woning

Passieve woning

Een passieve woning gaat nog verder dan een energieneutrale woning. Een passiefhuis heeft geen traditioneel verwarmingssysteem, en heeft daardoor vier keer lagere maandelijkse lasten. Een passiefhuis maakt gebruik van de zon, een warmtewisselaar, isolatie en luchtdichte bouw.

  • Dikke isolatie: Veel passieve huizen hebben isolatie van 20 tot 30 cm in de wanden, vloeren en daken. Ook zijn de ramen voorzien van triple beglazing.
  • Warmtewisselaar: De warmte van alle lucht die het passiefhuis verlaat wordt gebruikt om de inkomende ventilatielucht op te warmen. Zo gaat er bijna geen warmte verloren.
  • Zonnewarmte: Met grote ramen op het noorden, en thermische muren wordt het huis in de winter opgewarmd door de zon.
  • Luchtdicht: Een passiefhuis mag geen kieren en scheuren hebben. Erg mag geen enkele warmte aan het huis ontsnappen.

Architecten vergelijken?

Vraag gratis en vrijblijvend tot 4 offertes bij architectenbureaus op en vergelijk het aanbod. Door te kiezen voor de beste deal kun je besparen op de kosten die je moet maken.