Background Image Architect website
Gratis offertes vergelijken
Vraag nu tot 4 offertes bij architectenbureaus op

Bouwtekening huis

Wanneer je je eigen huis wilt laten bouwen of je bestaande huis wilt laten renoveren, is het noodzakelijk om bouwtekeningen te laten maken (bekijk ook: nieuwbouw of renoveren?). Je moet deze tekeningen aan de gemeente en welstandscommissie laten zien zodat zij jouw project kunnen beoordelen.

Ook heeft de aannemer een bouwtekening van jouw huis nodig om het te kunnen realiseren. Maar niet in alle gevallen hoef je een bouwtekening van je hele huis te laten maken. Een tekening van alleen het gedeelte dat je gaat bouwen of verbouwen is dan afdoende.

3d-tekening woning

Geen vergunning nodig

Ook in het geval dat er geen vergunning nodig is voor de verbouwing laten veel huiseigenaren toch een bouwtekening maken. Voor relatief lage kosten laat je namelijk een duidelijk document opmaken welke je later kunt gebruiken mocht er iets fout gaan. Daardoor sta je juridisch gezien sterker en is de kans om je gelijk te halen een stuk groter geworden.

Wat staat er op een bouwtekening?

De bouwtekening van jouw huis moet aan een aantal eisen voldoen. Op die manier zijn alle bouwtekeningen leesbaar en makkelijk te begrijpen. Ook wordt vereist standaard symbolen te gebruiken om verwarring en vergissingen te voorkomen.

Als je de tekening voor een aanvraag van een bouwvergunning gaat gebruiken, dan moeten de bouwtekeningen van je huis aan de volgende richtlijnen voldoen:

 • Gegevens van het project: De bouwtekening moet de gegevens van de eigenaar, architect en aannemer of constructeur bevatten. De architect moet de bouwtekening ondertekenen.
 • Naam en nummering: Een project bevat over het algemeen meerdere bouwtekeningen. Alle tekeningen moeten dan ook voorzien zijn van een naam en een logische nummering.
 • Schaal: Elke tekening moet een schaal notering bevatten zodat de bouwtekening makkelijk te begrijpen is.
 • Plattegrond, doorsnede, aanzichten en details: Van het project moet er altijd een plattegrond gemaakt worden en minimaal twee doorsneden. Daarnaast is het nodig aanzichten te maken als dat van toepassing is, en moeten de bouwkundige details duidelijk uitgewerkt zijn.
 • Situatietekening: Het is verplicht om in een situatietekening aan te geven wat er ruimtelijk veranderd. Ook als er niks verandert, moet dit worden bewezen op de situatietekening.
 • Materialen: In de doorsneden, aanzichten en details moeten de materialen duidelijk aangeduid worden.

Meer informatie kun je op de website van de Rijksoverheid vinden.

Soorten bouwtekeningen

Je zult diverse soorten bouwtekeningen tegenkomen en zal de architect bepalen welke je nodig hebt voor jouw project. Een plattegrond is een van de meest gangbare vormen. Een overzicht van de soorten bouwtekeningen:

 • Revisietekening: Op een revisietekening zijn veranderingen t.o.v. de oorspronkelijke situatie te zien
 • Schetsontwerp/ontwerptekening: Op een schetsontwerp zijn de wensen van de opdrachtgever visueel gemaakt
 • Constructietekening: Op een constructietekening zijn de draagstructuren van een gebouw te zien en zijn de balklaag richting, vloeroverspanning, het funderingsplan, kapplan en de verdiepingsvloeren aangegeven
 • Plattegrond: Op een plattegrond is te zien waar de kamers, ramen en deuren zich (zullen) bevinden en gaat het om een bovenaanzicht
 • Installatietekening: Op een installatietekening vind je de locatie van elektrische apparatuur, stopcontacten, schakelaars en aansluitpunten voor TV en internet
 • Bestektekening: Op een bestektekening staat de werkomschrijving vermeld en zijn de afspraken tussen de opdrachtgever en de aannemer vastgelegd
 • Werktekening: Op een werktekening vind je het eindresultaat van een bouwproject en zijn de definitieve maatvoeringen aangegeven. De schaal van een werktekening is vaak 1:20
 • Detailtekening: In een detailtekening staat op kleinere schaal aangegeven wat de definitieve maatvoeringen zijn. De schaal van een werktekening is vaak 1:15 of 1:10

tekening woning eerste verdieping

Wat kost een bouwtekening van je huis?

Een overzicht van de kosten van bouwtekeningen voor bepaalde onderdelen vind je in deze tabel:

Soort verandering Gemiddelde prijs
Uit- of aanbouw Tussen €600 en €1.200
Garage of carport Tussen €600 en €900
Dakkapel Tussen €600 en €800
Dakkapel, -opbouw of -terras Vanaf €400
Verdieping Vanaf €650
Hele woning Vanaf €1.000

Een bouwtekening voor een hele verdieping kan dus uit meerdere soorten tekeningen bestaan.

Bouwtekening van je huis is kwijt?

Het kan voorkomen dat je een oude woning wilt gaan verbouwen en dat de originele bouwtekening van het huis kwijtgeraakt is. Wat je dan kunt doen is:

 • Indien een oude woning: langsgaan bij de gemeente en het opvragen uit het gemeentearchief
 • Indien een jonge woning: ook langsgaan bij de gemeente of online opzoeken
 • De verkopende makelaar van je woning contacteren en vragen of zij nog een kopie hebben liggen
 • Een nieuwe bouwtekening van je huis laten opmaken

Architecten vergelijken?

Vraag gratis en vrijblijvend tot 4 offertes bij architectenbureaus op en vergelijk het aanbod. Door te kiezen voor de beste deal kun je besparen op de kosten die je moet maken.