Background Image Architect website
Gratis offertes vergelijken
Vraag nu tot 4 offertes bij architectenbureaus op

Architect zoeken

Voor het realiseren van jouw droomhuis heb je de juiste architect nodig. Je wilt immers dat de architect jouw ideeën omtovert in een prachtig project. De volgende punten zijn sowieso belangrijk om rekening mee te houden.

  • Zoek bij jou in de buurt: Het heeft geen zin om een architect van ver te laten komen. Dit geeft een hoop gedoe in de communicatie en zal daarnaast hoge vervoerskosten met zich meebrengen. De architect zal minder vaak op de bouw zijn en kan minder snel op onverwachte ontwikkelingen reageren.
  • Weet wat je zoekt: Bedenk wat voor jouw belangrijk is en wat voor project je voorhanden hebt. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe duurzame woning bouwen met hergebruikte materialen? Of gaat het om een renovatie van een historisch pand? Het is aan te raden een architect te zoeken met werkervaring die aansluit bij jouw project.
  • Vergelijk portfolio's: Smaak is heel persoonlijk. Dat geldt voor jou, maar ook voor de architect. Check dus zeker de portfolio's en zoek een architect die ontwerpen maakt die aansluit bij jouw smaak.
  • Lees online reviews: Ervaringen van anderen zijn een goede bron van informatie over de werkwijze van een architect. Want het gaat immers niet alleen om de esthetiek. Je moet een flink aantal maanden samenwerken om een huis te realiseren.
  • Ga een gesprek aan: Maak een shortlist van potentiële kandidaten en ga eens om de tafel zitten voor een gesprek. Er moet een klik zijn en vertrouwen gekweekt worden om ervan uit te gaan dat de samenwerking een succes gaat worden.

impressie straat nieuwbouw

Stappenplan

Maar welke stappen moet je volgen om een goede architect te vinden? Met de volgende stappenplan kun je een architect vinden die het beste bij je past:

  1. Budget bepalen
    Als eerste is het belangrijk om te weten wat je budget voor je (renovatie)project is zodat je onder andere rekening kunt houden met wat er wel en niet mogelijk is. Maar ook met onverwachte kosten. Die komen bijna altijd voor en bedragen vaak 10% van wat je gebudgetteerd hebt. Ook berekent een architect vaak een percentage van de totale kosten. Soms is dat 5% en soms 15%.
  2. Oriënteren
    Vraag je af wat je precies wilt gaan doen. Denk aan: een renovatie of toch een hele nieuwe woning bouwen? Verhuizen of gaan uitbouwen? En wat wil je dat de architect precies voor je doet? Je kunt namelijk zelf ook het e.e.a. doen. Bekijk daarvoor deze pagina: goedkope architect. Ook niet onbelangrijk om te melden is dat je een architect kiest die past bij jouw smaak en voorkeuren. Het beste kun je de portfolio van de architect bekijken en nagaan of deze overeenkomt met wat je uiteindelijk wilt realiseren.
  3. Offertes aanvragen
    Het is verstandig om het aanbod in jouw regio te vergelijken en offertes bij diverse bureaus aan te vragen. Zo krijg je namelijk een goed beeld van de mogelijkheden en welke prijzen er worden gehanteerd.
  4. Eerste afspraak maken
    Vaak is het mogelijk om een vrijblijvende (bel)afspraak te maken met de bedrijven die je een offerte hebben toegestuurd (stap 3) en kun je jouw wensen met ze bespreken. Afhankelijk van hoe deze gesprekken gaan en met welk bedrijf je een klik hebt kun je de beste architect voor jouw opdracht selecteren.

Architecten vergelijken?

Vraag gratis en vrijblijvend tot 4 offertes bij architectenbureaus op en vergelijk het aanbod. Door te kiezen voor de beste deal kun je besparen op de kosten die je moet maken.